Episode 6
Season 2

Hack the Box: The Greek Startup that Trains Hackers

Haris Pilarinos
Haris Pilarinos
CEO, Hack The Box

I think that the main reason why we have succeeded so far is that we never aimed for money. We aimed to do something nice, challenging. The money came essentially by product, it was a completely different thing

Please accept Marketing Cookies to watch this video.

About the speaker

Haris Pylarinos is the founder of Hack The Box, the largest hacking community in the world with over 500,000 "hackers". Hack The Box was launched in 2017 with the aim of enabling users to hack into computer systems, detect vulnerabilities in their security and improve their cybersecurity skills. To date, it has become one of the most successful technology startups and works with major companies and countries worldwide in the field of computer security. Haris discusses cybersecurity, an important aspect of hacking - and talks about the company’s recent funding round of $11M.

Show notes

What makes an entrepreneur outlier?
There is no recipe, but a major reason for our success is that we didn't aim for money. You should also definitely love what you do, and you don't have to love it beforehand. You may start doing something and if you do it well along the way you may even love it

Transcript

Εισαγωγή
Ουσιαστικά για να μάθεις να χακάρεις που λέμε, δεν αρκεί να διαβάσεις κάποιο βιβλίο. Δεν υπάρχει κάποιο manual που σου λέει “How to Become a Hacker”, γιατί είναι πιο πολύ ο τρόπος σκέψης που πρέπει να αναπτύξεις.
Παναγιώτης Καραμπίνης
Καλώς ήρθατε στο Outliers από την Endeavor Greece, το podcast αφιερωμένο στους επιχειρηματίες που μετασχηματίζουν ολόκληρες αγορές και αλλάζουν το αφήγημα της επιχειρηματικότητας. Κάθε εβδομάδα μιλάμε με τους ανθρώπους πίσω από τις πιο επιτυχημένες startup σε Ελλάδα και εξωτερικό και μαθαίνουμε πώς σκέφτονται και πώς αξιολογούν ρίσκα και αποφάσεις. Μέσα από το δικό τους ταξίδι και τις ευκαιρίες που βλέπουν στον κλάδο τους, ανακαλύπτουμε τι κάνει έναν επιχειρηματία outlier. Είμαι ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece. Στο σημερινό επεισόδιο καλεσμένος μας είναι ο Χάρης Πυλαρινός, ιδρυτής του Hack the Box. Το Hack the Box ξεκίνησε το 2017 ως ένα παιχνίδι προσομοίωσης του hacking, της εισβολής, δηλαδή, σε ένα υπολογιστικό σύστημα με σκοπό οι χρήστες να εντοπίζουν τις αδυναμίες στην ασφάλειά του και να γίνονται έτσι καλύτεροι cyber security professionals. Σύντομα εξελίχθηκε σε μια παγκόσμια κοινότητα με πάνω από 500.000 hackers οι οποίοι εξασκούν τις δεξιότητές τους, συναγωνίζονται και πάνω από όλα συμβάλλουν στην εξέλιξη του cyber security παγκοσμίως. Σήμερα το Hack the Box εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρει προς τους χρήστες, συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες, δημόσια σώματα ασφαλείας και κρατικές υπηρεσίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Την ίδια στιγμή η εταιρεία μόλις εξασφάλισε χρηματοδότηση series A ύψους $11.000.000, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Hack the Box. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σχεδιάζεται να τριπλασιάσει το μέγεθός της ξεπερνώντας τους 200 εργαζόμενους, να επεκταθεί στην Αμερική και να συνεχίσει να μετασχηματίζει τον κλάδο του cyber security επενδύοντας σε R&D και product innovation. Ο Χάρης μάς εξηγεί τι σημαίνει να είσαι χάκερ και επιχειρηματίας ταυτόχρονα. Μιλάει για τη σημασία του cyber security σε κάθε τομέα της ζωής μας και την ξεχωριστή για τα ελληνικά δεδομένα επένδυση που μόλις έκλεισε. Γεια σου, Χάρη.
Χάρης Πυλαρινός
Καλησπέρα.
Παναγιώτης
Σε ευχαριστούμε που είσαι μαζί μας.
Χάρης
Ευχαριστώ κι εγώ που με δεχτήκατε.
Παναγιώτης
Κατ’ αρχάς, προτιμάς τον τίτλο χάκερ ή entrepreneur;
Χάρης
Κοίταξε, έμαθα τη λέξη entrepreneur, αφού είχαμε σηκώσει ήδη την πρώτη μας χρηματοδότηση, οπότε θεωρώ ότι δεν με εκφράζει πάρα πολύ.
Παναγιώτης
Νομίζω ότι πολλοί από τους ακροατές μας κι εγώ μέσα σε αυτούς χρειαζόμαστε ένα one on one πρώτα στο τι είναι hacking. Θες να μας πεις λίγο τι είναι αυτό που λέμε hacking;
Χάρης
Ναι, με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, φυσικά. Ουσιαστικά αυτό που κάνει ένας χάκερ είναι να προσπαθεί να μετατρέψει ένα σύστημα στο να κάνει κάτι που δεν ήταν σχεδιασμένο να κάνει. Αυτό δεν έχει application φυσικά μόνο στον ψηφιακό κόσμο. Μπορεί να είναι και κάποια παιδάκια που λύνουν ένα ηλεκτρικό αυτοκινητάκι να δούνε πώς είναι μέσα. Και αυτό είναι μίας μορφής hacking.
Παναγιώτης
Πώς βρέθηκε το hacking στη ζωή σου; Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το hacking;
Χάρης
Η περιέργεια ήτανε πώς δουλεύουνε τα πράγματα, ουσιαστικά. Από μικρός, δηλαδή, από αυτό ακριβώς που είπα, λύνοντας τα παιχνίδια μου να δω πώς είναι μέσα. Στη συνέχεια, όταν μπήκαν οι υπολογιστές στη ζωή μου, ήθελα να μάθω πώς λειτουργούν και αυτοί. Μαθαίνοντας πολύ μετά ανακάλυψα ότι μπορώ να τους πειράξω, ώστε να βγάλουν αποτέλεσμα που δεν είναι το default, ας πούμε.
Παναγιώτης
Το cyber security είναι κάτι πραγματικά σημαντικό πλέον και είναι και μεγάλη απειλή που υπάρχει για κυβερνήσεις, για θεσμούς, για οργανισμούς.
Χάρης
Σίγουρα.
Παναγιώτης
Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας λίγο τις σκέψεις σου για αυτό; Για ποιον λόγο έχουμε φτάσει να είναι τόσο σημαντικό; Ποια είναι η απειλή ακριβώς; Και ποιο είναι το contribution ενός χάκερ; Ακούμε χάκερ και το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι κάποιον κρυμμένο σε ένα υπόγειο να κάνει κάτι πολύ κακό.
Χάρης
Εντάξει, αυτό είναι τελείως λάθος προσδιορισμός. Ξεκινάω με το cyber security, γιατί είναι σημαντικό. Έχει να κάνει με το πόσο σημαντικά είναι τα δεδομένα που έχουμε, προφανώς. Όσο πιο σημαντικά τα δεδομένα, τόσο πιο σημαντική και η ασφάλειά τους. Για αυτό λέω ότι άμα δεις, όταν ξεκίνησα που σου είπα, 20 χρόνια πριν ήταν κάτι αθώο. Τώρα δεν είναι γιατί πλέον τα data που έχεις πρακτικά είναι η ζωή σου ολόκληρη. Μέσα στο κινητό σου έχεις τα πάντα και business related. Και πέρα από αυτό, τώρα που πρακτικά τα πάντα είναι συνδεδεμένα, βλέπεις το IoT και τα λοιπά, τώρα που ο φυσικός κόσμος μπλέκεται με τον ψηφιακό, το ένα μπορεί να κάνει impact το άλλο. Βλέπεις ότι έχεις έξυπνα ψυγεία, έξυπνα αυτοκίνητα. Οπότε, χακάροντας κακόβουλα κάποια συσκευή, μπορείς να έχεις φυσικό impact. Μπορείς να ρίξεις ένα air condition να δουλεύει στο παιδικό δωμάτιο στους 16 όλο το βράδυ. Ή μπορείς να κάνεις ένα αυτοκίνητο να φύγει μόνο του και να χτυπήσει κάπου. Κι αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό όσον αφορά τα industrial control systems, δηλαδή εργοστάσια ρεύματος, water filtering. Όλα είναι πρακτικά connected, οπότε το cyber security είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει την ασφάλεια αυτού του συστήματος.
Παναγιώτης
Ακόμα και στα πιο physical κομμάτια της ζωής μας, αυτό δεν καταλαβαίνω. Ακόμα και με το νερό, την ποιότητα νερού που πίνουμε.
Χάρης
Ακριβώς, όλα. Όλα πια έχουνε κάποιο κομμάτι digitized.
Παναγιώτης
Υπάρχει άνθρωπος που κακόβουλα θα προσπαθήσει να το κάνει αυτό. Υπάρχει κι ένας άνθρωπος που θα προσπαθήσει να τον αποτρέψει. Κι εμείς τους χάκερς, τη λέξη χάκερ, την έχουμε συνδυάσει και την έχουμε συνδέσει αυτομάτως με αυτόν που είναι κακόβουλα εκεί.
Χάρης
Με τον εγκληματία, ουσιαστικά.
Παναγιώτης
Ακριβώς. Που είναι λάθος.
Χάρης
Τελείως λάθος κατά τη γνώμη μου. Βάλανε τον όρο ethical hacker. Αυτό ακούγεται πάρα πολύ ethical hacker. Εγώ όταν μιλάω για χάκερ θεωρώ by default ότι υπάρχουν ethics. Αυτοί που το κάνουν ή για κερδοσκοπία ή για ζημιά είναι εγκληματίες απλά. Όπως όταν κλειδωθείς έξω από το σπίτι σου, θα ψάξεις να βρεις έναν ηθικό κλειδαρά; Θα ψάξεις να βρεις έναν κλειδαρά.
Παναγιώτης
Ο άλλος είναι απλά κλέφτης.
Χάρης
Σωστά. Οπότε, ουσιαστικά με το hacking πρώτον κάνεις simulate τι θα έκανε κάποιος εγκληματίας προσπαθώντας να μπει στο σύστημά σου. Οπότε, βρίσκοντας τις αδυναμίες μπορείς να αποτρέψεις ένα future threat και επίσης, γνωρίζοντας τον τρόπο που μπορείς να διεισδύσεις ένα σύστημα, είσαι πολύ πιο effective στο να το ασφαλίσεις, γιατί μπορείς να μπεις λίγο στο μυαλό του επιτιθέμενου.
Παναγιώτης
Πριν πάμε στο Hack the Box που είναι ένα πολύ exciting case, θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για τα βήματα πριν ξεκινήσεις την εταιρεία σου; Πού σπούδασες; Τι έχεις κάνει πριν;
Χάρης
Εγώ ξεκίνησα την Πληροφορική από μία πειραματική τάξη τότε στο δημοτικό, γιατί μιλάμε πριν πάρα πολλά χρόνια και δεν υφίστατο να έχεις υπολογιστή. Τότε πήγαινα σε ένα ιδιωτικό, τον Καίσαρη και είχε ξεκινήσει από την πέμπτη δημοτικού νομίζω ένα μάθημα προγραμματισμού σε logo πριν τα κλασικά flop που ξέρουμε τώρα. Από εκεί, λοιπόν, μπήκε το μικρόβιο. Το συνέχισα. Κάποια στιγμή πήρα υπολογιστή, στο γυμνάσιο νομίζω. Μου πήρε ο πατέρας μου τον πρώτο μου υπολογιστή. Και ξέρεις, πάντα το σκάλιζα, δηλαδή ναι μεν έπαιζα τα παιχνίδια μου και ό,τι κάνει κάθε παιδί σε έναν υπολογιστή, αλλά μου άρεσε πολύ να τον σκαλίζω κιόλας. Ανακάλυψα τι είναι το hacking, κάτι πολύ, ρε παιδί μου, κρυφό. Ξέρεις, η πληροφορία δεν ήταν τόσο distributed όπως τώρα, δηλαδή το software που είχες είχε αξία. Δεν άλλαζες υπολογιστή και έλεγες «Οκέι, θα τα ξανακατεβάσω». Τα φύλαγες, τα αντάλλασσες. «Θα σου δώσω αυτό να μου δώσεις το άλλο». Ήταν λίγο διαφορετικό. Και το hacking αντίστοιχα, τα εργαλεία τότε που χρησιμοποιούσαμε πολλά τα φύλαγες, τα μάζευες, τα αντάλλασσες. Ήταν λίγο διαφορετική η λογική. Και σίγουρα τότε δεν υπήρχε και δόλος ή έγκλημα στην πληροφορική, γιατί δεν υπήρχε αξία.
Παναγιώτης
Σωστά. Το έκαναν για πλάκα, για παιχνίδι;
Χάρης
Ναι, ήταν ένα αθώο παιχνίδι. Εντάξει, σε λογικά πλαίσια πάντα. Ζημιά μπορούσες να κάνεις. Αλλά, ας πούμε, εγώ θυμάμαι ότι χάκαρα τον υπολογιστή του πατέρα μου και του έβαζα να παίζει δυνατά μουσική εκεί που κοιμόταν, ας πούμε και τον ξύπναγα. Ξέρεις, κάτι τέτοιες χαζομάρες.
Παναγιώτης
Οπότε, έτσι σιγά-σιγά άρχισες να μπαίνεις στον κόσμο του hacking και να καταλαβαίνεις ότι μάλλον είναι ένας χώρος που είναι thrilling, έχει rush.
Χάρης
Ναι, ακριβώς. Και ξέρεις, η ευχαρίστηση του να κοροϊδέψεις ένα σύστημα έχει τη χαρά του, ότι τα κατάφερα. Βέβαια, εντάξει, μεγαλώνοντας δεν υπήρχε το hacking στον επαγγελματικό τομέα. Ήταν καθαρά IT.
Παναγιώτης
Σωστά.
Χάρης
Δίκτυα, πληροφορική, οπότε κι αυτό ακολούθησα. Μετά το γυμνάσιο πήγα σε ένα τεχνικό λύκειο, τη Σιβιτανίδειο, εδώ κι αυτή στην Καλλιθέα. Και μετά ξεκίνησα δουλειά κατευθείαν πάνω στο IT. Δούλεψα σε μία ναυτιλιακή πάνω από δέκα χρόνια, Naftomar λέγεται. Είναι στη Βούλα. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα πάνω στο IT πάλι και την τελευταία εξαετία, ξέρεις, το security είχε αρχίσει και γινόταν πια hot topic. Ειδικά όταν ερχόταν το GDPR άρχισαν όλοι panic mode να σωθούμε. Οπότε, εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία να ξαναγυρίσω σε αυτό που μου άρεσε από μικρός και πήγα πάλι στο cyber security. Έκανα κάποια μαθήματα. Κι εκεί ουσιαστικά ανακάλυψα και το κενό που υπάρχει στο πώς μπορείς να μάθεις hacking και έφτιαξα το Hack the Box.
Παναγιώτης
Ξεκινάνε σιγά-σιγά τα πρώτα βήματα του Hack the Box που δεν είναι εταιρεία από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι επιχειρηματική κίνηση. Είναι ένα χόμπι.
Χάρης
Αν με ρωτούσες όταν το έφτιαξα, δεν υπήρχε μία στο εκατομμύριο ούτε remotely να σκεφτώ ότι μπορεί να έχει τέτοιο impact σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν κάτι που έφτιαξα, διότι ανακάλυψα ότι υπάρχει ένα κενό σε αυτόν τον χώρο. Δηλαδή, ουσιαστικά για να μάθεις να χακάρεις που λέμε δεν αρκεί να διαβάσεις κάποιο βιβλίο. Δεν υπάρχει κάποιο manual που σου λέει “How to Become a Hacker”, γιατί είναι πιο πολύ ο τρόπος σκέψης που πρέπει να αναπτύξεις, το hacking mindset που λέμε. Και αυτό το αναπτύσσεις όταν ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο resource να σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου. Πρέπει, δηλαδή, να μάθεις να πηδάς τα εμπόδια, να διαβάζεις, να μαθαίνεις πάρα πολύ γρήγορα και να χαράζεις τον δρόμο σου προς τη λύση του προβλήματος. Αυτό προσπάθησα να φτιάξω με το Hack the Box. Είδα ότι αυτή η ανάγκη υπάρχει. Αυτό είναι και το core aspect του Hack the Box, ότι αυτός είναι ο στόχος σου, βγάλε άκρη. Δεν υπάρχει πολύ hand holding και τέτοια.
Παναγιώτης
Τα πρώτα βήματα αυτά είναι πότε ακριβώς;
Χάρης
Αυτό έγινε αρχές του ‘17. Ουσιαστικά, δύο μήνες μου πήρε να το φτιάξω. Το έφτιαξα στα ελληνικά. Ήταν «Χάκαρε το Κουτί». Ήταν ελληνικά, ελληνικοί χαρακτήρες, γιατί ο στόχος μου, όπως σου είπα, δεν ήταν σίγουρα να πάω να φτιάξω μία εταιρεία. Ήθελα να δώσω στον κόσμο τη δυνατότητα να μάθει με τον τρόπο που πιστεύω εγώ ότι είναι σωστός να μαθαίνεις και παράλληλα, ήθελα να γνωρίσω τους υπόλοιπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον με εμένα στην Ελλάδα.
Παναγιώτης
Άρα ξεκίνησες μια κοινότητα για χάκερς.
Χάρης
Σωστά. Ας πούμε ότι ήταν μία πλατφόρμα που σου κάνει enable αυτό που είπα και έβαλα πάρα πολλά social στοιχεία πάνω, δηλαδή είχαμε ένα chatroom στην πλατφόρμα να μπορέσεις να γνωριστείς και με τον άλλον, να μάθεις ποιος είναι. Και το πέτυχα αυτό προφανώς, δηλαδή όλα τα παιδιά τώρα πια τα ξέρω. Βέβαια, αποδείχθηκε ένα πολύ μικρό community το ελληνικό, να είναι 200-300 άτομα. Εγώ από την άλλη είχα φτιάξει αυτήν την πλατφόρμα με σκοπό να βγάλει το full potential της να έχεις χιλιάδες κόσμο πάνω, να κάνουν interact, να ανταγωνίζονται. Οπότε, ήθελα να το δω στο full του, όχι να υπολειτουργεί. Και για αυτό λέω ας το κάνω δίγλωσσο. Οπότε, το γύρισα ελληνικά-αγγλικά, είχε επιλογή γλώσσας και το άνοιξα και προς τα έξω. Το μόνο που έκανα νομίζω ήταν ένα post σε κάποιο γκρουπ στο Facebook, ότι «Παιδιά, check this out». Και από εκεί πήρε τον δρόμο του. Μετά άρχισαν και μπαίνανε 100-100, από εκεί που είχα 100 σύνολο.
Παναγιώτης
Χτύπησε μια πραγματική ανάγκη για να ενωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να ανταλλάξουν skills, να εκπαιδεύσουν ο ένας τον άλλον.
Χάρης
Και να ανταγωνιστούν. Ο ανταγωνισμός είναι σημαντικό κομμάτι που σε σπρώχνει να αφιερώσεις κι άλλο χρόνο και να είσαι και ο καλύτερος, ας πούμε. Δεν είναι απλά ότι διαβάζεις ή μαθαίνεις κάτι. Προσπαθείς να είσαι και ο πρώτος.
Παναγιώτης
Ξεκινάει αυτό το community και ποιο ήταν το call έστω για τους Έλληνες, αρχικά. Ποιο ήταν το call; Έμπαινες μέσα και γιατί έμπαινες μέσα σε αυτό το community, στο Χάκαρε το Κουτί;
Χάρης
Κάνανε develop το hacking mindset πρώτα από όλα, αλλά δεν ήταν το «Γιατί μπαίνω στο Hack the Box». Δεν ήταν ποτέ «Μπαίνω για να εκπαιδευτώ». Μπαίνω γιατί γουστάρω, είναι ωραία. Χακάρω πράγματα και ό,τι χακάρω, έχει αντίκτυπο στο score board. Δείχνω πόσο καλός είμαι. Ήταν σαν παιχνίδι με τη μόνη διαφορά ότι το core element, δηλαδή το ότι αυτό που χακάρεις, δεν είχε καμία διαφορά με την πραγματικότητα. Αν δεν σου πουν ότι είσαι μέσα στο Hack the Box και έχεις ένα υπολογιστικό σύστημα μπροστά σου να χακάρεις, δεν μπορείς να καταλάβεις αν είσαι μέσα στο Hack the Box ή σε ένα production περιβάλλον. Τα συστήματα που πρέπει να χακάρεις θέλουν χρόνο για να φτιαχτούν. Είναι σαν να στήνεις ένα σύστημα παραγωγικό. Και εκεί βοήθησε όλο το community, και το ελληνικό και το ξένο, να κάνουν contribute και αυτοί τα δικά τους. Οπότε, πέρα από το social κομμάτι που ήταν το να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις για το cyber security, ήρθε και το ότι εγώ συνεισφέρω, κάνω contribute αυτό το content και μετά άρχισε ένας νέος κύκλος interaction και socialization όσον αφορά «Έφτιαξες αυτό; Πώς το έκανες;». Άρχισε και μεγάλωνε αυτό.
Παναγιώτης
Πότε είναι η στιγμή που από χόμπι που μάλλον σου κοστίζει και κάποια χρήματα personally φαντάζομαι, αρχίζει και βγάζει, δείχνει σημάδια starting up και απαιτεί πλέον sponsors, χορηγούς, χρηματοδότες, ομάδα;
Χάρης
Κοίταξε, ουσιαστικά community only το Hack the Box δούλεψε λίγους μήνες. Τότε όλο το Hack the Box μάλιστα έτρεχε πάνω σε έναν μεταχειρισμένο server στη Γερμανία πού μου κόστιζε τότε 50€ τον μήνα. Και ήταν πάνω η πλατφόρμα, τα labs, όλα και οι 100-200 χρήστες, όσοι ήταν τότε. Αυτός ο server φυσικά έσκασε. Θυμάμαι ήμουνα στη Σιγκαπούρη όταν έσκασε και μου έστειλαν μήνυμα ότι «Χάρη, όλα είναι κάτω. Κάνε κάτι». Και αναγκάστηκα εκεί να αγοράσω έναν πιο ακριβό server που ήταν στα 250€ τον μήνα, κάτι τέτοιο. Έκανα το migration μέσα σε μια μέρα. Κατάλαβα ότι άρχισε να τρώει χρήματα και θα τρώει πολλά περισσότερα. Οπότε, έπρεπε να έχουμε και κάποιο income source. Δεν γινόταν. Εκεί λοιπόν ήρθε η ιδέα «Πρέπει να το κάνουμε εταιρεία». Και η πρώτη ιδέα που είχα ήταν σπόνσορες. Φυσικά, όπως καταλαβαίνεις, οι σπόνσορες ποτέ δεν βρέθηκαν στον βαθμό που θέλαμε να βρεθούν. Ελάχιστοι ήταν που βοήθησαν ένα τόσο νέο πρότζεκτ, γιατί δεν είχε commerical τότε value. 100 χρήστες, τι να τους κάνεις; Να κάνεις advertise;
Παναγιώτης
Τίποτα. Και οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνανε και τι ακριβώς κάνατε.
Χάρης
Καλά, πέρα από αυτό. Αλλά εντάξει και cyber security εταιρείες, ρε παιδί μου, που ξέρουν, είναι πάνω σε αυτό, ήταν λίγο διστακτικές εκτός από την Dwelfsek που ήταν η πρώτη που μας χορήγησε. Και σαν business decision δεν μπορώ να σου πω ότι ήταν σωστό, δηλαδή δεν μπορώ να το δικαιολογήσω ότι «Ναι, γιατί έβγαλε αυτό». Ήταν απλά επειδή ήθελε να βοηθήσει ένα νέο community πάνω σε αυτόν τον χώρο. Εκεί, λοιπόν, λέω ότι πρέπει να γίνει η εταιρεία. Κάπου εκεί έχω βρει και τον James, έναν από τους co-founders μου μέσα από την πλατφόρμα. Ο James έπαιζε εννοείται, τα έχει τελειώσει όλα μέσα, αλλά τον έβλεπα που συνέχιζε, μίλαγε με κόσμο, τους βοήθαγε. Ήτανε active μέχρι που κάποια στιγμή χάκαρε κάτι που δεν έπρεπε να χακάρει.
Παναγιώτης
Που είναι και το point afterall.
Χάρης
Ναι, σωστό. Και μου έστειλε κατευθείαν ότι «Κοίταξε, αυτό δεν μου φαίνεται να είναι μέρος του challenge. Κάτι συμβαίνει». Του λέω «Όντως» και από εκεί γνωριστήκαμε, πιάσαμε την κουβέντα. Μετά από λίγες μέρες του πρότεινα, του λέω «Κοίταξε, εγώ πρέπει να το κάνω εταιρεία, γιατί πρέπει να αρχίσουμε να δεχόμαστε χορηγίες. Δεν βγαίνει έτσι το μοντέλο. Θέλεις να μπεις κι εσύ;». «Εννοείται», μου λέει, «Χαρά μου, μου αρέσει πολύ το πρότζεκτ» και τα λοιπά. Μπήκε ο James. Έβαλε και το σπίτι του σαν έδρα της εταιρείας στην Αγγλία. Και λίγο μετά μπήκε και ο Άρης ο Ζηκόπουλος. Τον Άρη τον είχα συναντήσει σε ένα συνέδριο όπως πάντα και του είπα «Κοίτα, έχω ξεκινήσει αυτό και το έκανα εταιρεία. Έχω τον James από την Αγγλία» κι αυτά. Ο Άρης εν τω μεταξύ ήταν, ενώ ο James είναι τέρμα τεχνικός, ο Άρης είναι από την άλλη πλευρά. Έχει cyber security background, γιατί δούλευε πάρα πολλά χρόνια σαν distributor πάνω στο cyber security και commercial μυαλό. Οπότε, ξέρεις, ήταν ιδανικό να έχεις αυτά τα δύο άκρα. Του είπα τι φτιάχνω να δω πώς το βλέπει και μου έδειξε κατευθείαν ενδιαφέρον. Μου λέει «Μ’ αρέσει, θέλω κι εγώ να βοηθήσω μέσα σε αυτό». Οπότε, έτσι φτιάχτηκε η ομάδα, ουσιαστικά.
Παναγιώτης
Τρεις co-founders.
Χάρης
Σωστά.
Παναγιώτης
Βρήκες χορηγό μια εταιρεία στο cyber security. Αυτός ήταν ο πρώτος sponsor που συνέχισε, ανέλαβε κάπως τα κόστη.
Χάρης
Ναι, εντάξει, μέχρι να μπει αυτή η εταιρεία, τα κόστη είχαν ανέβει τόσο πολύ παραπάνω που δεν είχε κανένα νόημα σχεδόν. Κοίταξε, η συνολική επένδυση για να φτιαχτεί το Hack the Box ήταν 2.000€ μέσα στους μήνες αυτά που βγάλαμε, αυτά που φάγαμε και τα λοιπά. Το sponsorship κομμάτι δεν θα δούλευε ποτέ. Είχαμε το community από την άλλη το οποίο έλεγε ότι «Εγώ θέλω premium. Θέλω να πληρώνω και να έχω καλύτερο service. Γιατί μου το στερείς;». Οπότε, πάνω από το community φτιάχτηκε το προϊόν που ήταν το premium service. Στην αρχή ήταν απλά καλύτερη ταχύτητα, καλύτερη ποιότητα του content. Ήταν λιγότερα άτομα.
Παναγιώτης
Οπότε, είχαν μαζευτεί τόσοι πολλοί μέσα στο community που κάποιοι από αυτούς που ήταν ενδεχομένως πιο skilled ή είχαν τη διάθεση να επενδύσουν περισσότερο και να πληρώσουν μάλλον και κάτι, ζητάγανε περισσότερο service.
Χάρης
Περισσότερο service quality τότε, γιατί φαντάσου ότι είχαμε φτάσει να είναι 5.000 άτομα μέσα και είχαμε 20 κουτιά που χακάρανε όλοι αυτοί μαζί. Οπότε, γινόταν πανικός. Και αυτό που είπαν είναι ότι «Εγώ θέλω να πληρώνω για να έχω το less crowded environment». Οπότε και το κάναμε. Το ονομάσαμε VIP subscription. Αυτό πήγε τρομερά καλά.
Παναγιώτης
Ποια είναι η στιγμή που όλη αυτή η προσπάθεια γυρίζει σε full-time, είμαστε full focused σε αυτό, αποφασισμένοι ότι this is it;
Χάρης
Είχαμε πάρει ήδη δύο offers για εξαγορά, γιατί υπήρχε potential. Το έβλεπαν κάποιοι μεγαλύτεροι από εμάς. Σου λέει ας τους πάρουμε τώρα που είναι μικροί. Με την τελευταία φτάσαμε στο σημείο ότι πήραμε ένα ποσό. Ήταν «Υπογράψτε και ξεκινάμε». Παράλληλα, τώρα είχε έρθει και η Marathon με ένα τελείως διαφορετικό offer, ότι «Εγώ θέλω ένα μικρό κομμάτι. Δεν θα σου δώσω ούτε 1€ στο χέρι. Θα τα βάλω όλα μέσα στην εταιρεία, αλλά θα σου δώσω την ευκαιρία να τη μεγαλώσεις όπως εσύ θες». Προχωρήσαμε με τη Marathon εννοείται. Αυτό είναι γνωστό. Η Marathon φυσικά μας είπε, ο Τζιραλή συγκεκριμένα, ότι «Κοίταξε να δεις, εγώ θα σε βάλω να υπογράψεις ότι θα παραιτηθείς από την πρωινή σου δουλειά και θα δουλεύεις full-time εδώ, αλλιώς δεν προχωράμε». Και απόλυτο δίκιο είχε φυσικά. Θα έπρεπε να είχαμε φύγει πιο νωρίς από τις δουλειές μας, αλλά given ότι ήμασταν άτομα μεγάλης ηλικίας, είχαμε παιδιά και δεν είναι εύκολο να πεις παρατάω μία καλή σίγουρη δουλειά για να πάω να κάνω το Hack the Box. Πώς το λες αυτό στη γυναίκα σου; Ο Τζιραλής μάς έδωσε τη σιγουριά να το κάνουμε, γιατί πια υπήρχε ένα κεφάλαιο στην εταιρεία μεγάλο. Δεν κυνηγούσαμε μήνα με τον μήνα αν θα βγούμε ή δεν θα βγούμε. Φύγαμε όλοι από τις δουλειές μας. Ξεκινήσαμε αρχές του ‘19 ουσιαστικά. Φτιάξαμε και το πρώτο μας γραφείο στο Ελληνικό. Βάλαμε κατευθείαν άτομα μέσα από το community να δουλέψουνε. Αυτό ήταν ένα μεγάλο, τεράστιο συν.
Παναγιώτης
Και είναι ακόμα φαντάζομαι.
Χάρης
Ναι. Αυτήν τη στιγμή έχεις μισό εκατομμύρια άτομα που ξέρεις πόσο καλοί είναι γιατί το βλέπεις μέσα από την πλατφόρμα.
Παναγιώτης
Ακριβώς.
Χάρης
Και μπορείς να προσπαθήσεις να πάρεις τους καλύτερους. Οπότε, day one πρακτικά αυτό που κάναμε επειδή είχαμε 5-6 άτομα που ήταν πολύ κοντά μας, ακόμα και όταν το τρέαχμε part-time, αυτό που κάναμε είναι ότι τους ειπαμε «Όσα παίρνεις στη δουλειά που είσαι, σου δίνω τα ίδια για να έρθεις να δουλέψεις για εμάς». Και ήρθανε.
Παναγιώτης
Έλληνες ή ξένοι;
Χάρης
Ένας από τους πρώτους ήταν ο Άλεξ από τον Καναδά, κάποιοι από Αγγλία. Από Ελλάδα είχαμε; Δεν πρέπει να είχαμε κανέναν από Ελλάδα. Στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολο να κάνεις ένα transition, να φύγεις από τη δουλειά σου, να πας σε μία άλλη. Στο εξωτερικό το κάνουν «Οκέι, πάω εκεί. Άμα δεν μου αρέσει, θα πάω αλλού». Εδώ δεν είναι τόσο απλό να πεις «Φεύγω από τη δουλειά μου». Δεν ξέρεις αν θα βρεις μετά. Πήραμε βέβαια κάποια άτομα και από Ελλάδα. Κάποια μας τα πρότεινε η Marathon, κάποια από αγγελίες που βγάλαμε. Στην αρχή, δυσκολευόμασταν πάρα πολύ να φέρουμε άτομα, γιατί δεν μας ξέρανε. Κάναμε τα interviews στα Starbucks στο Παλιό Φάληρο, γιατί δεν είχαμε γραφεία. Τα γραφεία τα φτιάχναμε. Βρήκαμε ένα παλιό γκαράζ βασικά, αυτά ήταν τα γραφεία. Ήταν φανοποιείο και το φτιάξαμε σαν να το κάναμε repurposing, ένας πολύ ωραίος μοντέρνος χώρος πλέον, αλλά τότε ήταν γκαράζ με μάστορες που βάφανε, σκάβανε. Δεν μπορούσε κανείς να λειτουργεί εκεί μέσα. Οπότε, τα κάναμε στα Starbucks. Όπως καταλαβαίνεις, δεν εμπνέεις και μεγάλη σιγουριά στον άλλον όταν του λες «Έλα στα Starbucks να πιούμε έναν καφέ».
Παναγιώτης
Έχω πέσει σε scam.
Χάρης
Κανονικά.
Παναγιώτης
Θα ήθελα λίγο να μας πεις τι ήταν αυτό που έβλεπαν οι άνθρωποι που επέλεξαν να σε υποστηρίξουν στα πρώτα βήματα, η Marathon ή οι προτάσεις εξαγοράς που δέχτηκες σε τόσο early stage; Ποιο ήταν το potential που έβλεπαν;
Χάρης
Ουσιαστικά, το Hack the Box είναι σαν training on steroids. Δεν είναι το traditional training που θα δεις. Είναι πολύ πιο effective. Το γεγονός ότι σε κάνει να περάσεις χρόνο διασκεδάζοντας παράλληλα, το κάνει τρομερά effective συν το ότι είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρεις κάτι. Οπότε, έχεις και το excitement μόλις το καταφέρεις που είναι τεράστιο και αυτό σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις και να συνεχίσεις για να γίνεις καλύτερος. Αυτοί βλέπανε αυτό που δεν βλέπαμε εμείς τότε, πόσο θα μεγαλώσει. Βλέπανε ότι είναι ένα τρομερά καλό addition στη δομή του training που έχουνε. Και αυτό φάνηκε, γιατί βλέπεις ότι τώρα πια αρκετοί στον χώρο έχουν training και έχουνε και τα labs. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που φτιάξαμε αυτήν τη λογική. Την ανοίξαμε στον κόσμο, γιατί πάντα υπήρχαν labs, αλλά ήταν λίγο πιο ελιτίστικα. Μέσω της εταιρείας σου, να αγοράσεις ένα enterprise πακέτο. Εμείς το κάναμε accessible σε όλους. Και αυτό είναι που είδανε και θέλανε να μας εξαγοράσουν. Και είδαμε ότι κάποιοι από αυτούς που θέλανε να μας εξαγοράσουν τώρα αναπτύξαν τα δικά τους.
Παναγιώτης
Ε, βέβαια. Πέρα από τους individuals που έχετε ως members, έχετε νομίζω και εταιρικούς πελάτες.
Χάρης
Σωστά. Βασίζονται πάνω σε αυτά των individuals με διάφορα tweaks για να απευθύνονται σε ένα μεγάλο enterprise. Και έχουμε και αρκετά πανεπιστήμια.
Παναγιώτης
Ποια είναι η σχέση σας ακριβώς με τα πανεπιστήμια; Και ξέρω ότι έχετε και το δικό σας academy, οπότε θα ήθελα λίγο να μας εξηγήσεις.
Χάρης
Βεβαίως. Πανεπιστήμια δεχόμαστε στο Hack the Box εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Δίνουμε ένα δωρεάν πακέτο το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στο πανεπιστήμιο να έχει την ομάδα του πανεπιστημίου μέσα, την τάξη ή οτιδήποτε και αυτοί να διαγωνίζονται μεταξύ τους και με όλο τον κόσμο του Hack the Box, αλλά έχουν ένα δικό τους score board. Είναι λίγο πιο της τάξης. Ποιος είναι ο καλύτερος της τάξης. Το academy είναι η προσπάθειά μας να βάλουμε και κάποια κομμάτια παραδοσιακού training στη λογική του Hack the Box. Οπότε, φεύγουμε από το approach του «Αυτό είναι. Βγάλε άκρη» και πάμε σε ένα approach που «Έλα να σου δείξω να γίνεις αρκετά καλός για να πας μετά στο Hack the Box» ή «Φεύγοντας από το Hack the Box να έρθεις στο academy να μάθεις για μία πολύ συγκεκριμένη τεχνική που δεν θα τη βρεις εύκολα να τη μάθεις κάπου έξω». Οπότε, έχουμε από τη μία το academy που είναι το guided training και το Hack the Box που είναι το exploratory κομμάτι.
Παναγιώτης
Θα ήθελες να μας πεις λιγάκι πού βρίσκεστε σήμερα; Έχετε κλείσει ή κλείνετε αυτήν τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο round χρηματοδότησης. Νομίζω ότι είστε η μεγαλύτερη κοινότητα στον κόσμο από χάκερς. Πες μας λίγο κάποια νούμερα που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε λίγο το βεληνεκές της επιτυχίας.
Χάρης
Αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από μισό εκατομμύριο χρήστες στην πλατφόρμα.
Παναγιώτης
Αδιανόητο.
Χάρης
Τρομερό. Δεν πίστευα ότι υπάρχουν τόσοι παγκοσμίως, αλλά αυτό φαίνεται ότι αντί να μικραίνει, μεγαλώνει το volume των καινούργιων χρηστών συνέχεια.
Παναγιώτης
Και συνεισφέρετε σε αυτό.
Χάρης
Σίγουρα, πιστεύω ότι δημιουργούμε και καινούργιους ειδικά από το πανεπιστημιακό κομμάτι. Από impact στο enterprise έχουμε κλείσει πάρα πολύ καλούς πελάτες, given ότι είμαστε μία εταιρεία τριών ετών, όπως Big Four, αρκετούς από Force and Five Hundred, κυβερνήσεις, αστυνομίες. Γενικά, ήμασταν πολύ τυχεροί να πω; Ένας συνδυασμός τύχης και καλού προϊόντος; Αλλά καταφέραμε και κλείσαμε πάρα πολύ καλές δουλειές πολύ νωρίς και με σχετικά μικρό effort.
Παναγιώτης
Έχετε επενδυτές οι οποίοι στον χώρο σας είναι παγκοσμίου κλάσης.
Χάρης
Ουσιαστικά, τώρα η τελευταία επένδυση έγινε από ένα cyber security focused fund το οποίο είναι στην Αμερική, Palladin και μαζί μπήκε και η Brithai και άλλο ένα αμερικάνικο που είναι η OUP.
Παναγιώτης
Κλείνετε και έναν γύρο χρηματοδότησης ο οποίος είναι κι αυτός εντυπωσιακός.
Χάρης
Ο λόγος που σηκώσαμε αυτά τα χρήματα είναι για να επενδύσουμε πάρα πολύ στο R&D. Θέλουμε να πάμε άλλο ένα level πιο πάνω όσον αφορά το innovation και το content που έχει η πλατφόρμα. Και σίγουρα ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι θα επενδυθεί πάνω σε sales and marketing με focus στην Αμερική πια.
Παναγιώτης
Η πανδημία σάς έχει βοηθήσει; Φαντάζομαι, πρέπει κάποια στιγμή να επηρέασε αρκετά τον χώρο του security. Βγαίνοντας όλοι σε digital περιβάλλον, πολλοί θα κατάλαβαν ότι δεν είναι και πολύ ασφαλείς. Θυμάμαι στις αρχές και το Zoom είχε τρομερά προβλήματα με την ασφάλειά του, οπότε φαντάζομαι ότι σας έχει ευνοήσει όλο αυτό.
Χάρης
Δεν μπορώ να πω ότι μας έκανε κάποιο τρελό growth. Σίγουρα LMS πλατφόρμες και τέτοια θα είχανε πολύ μεγαλύτερη διαφορά. Εμείς αυτό που είδαμε είναι ότι σίγουρα όταν ξεκίνησε η πανδημία, πήραμε το growth που θα παίρναμε έξι μήνες μετά αυτόματα και μετά είχαμε ένα πιο χαμηλό growth μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο. Δηλαδή, αντί να πηγαίνουμε με μια ευθεία γραμμή προς τα πάνω, κάναμε ένα bump και συνεχίσαμε. Εμείς ήμασταν remote. Το γραφείο, έτσι όπως το είχαμε φτιάξει και ακόμα είναι δηλαδή, είναι σαν ένα coworking που απλά πας με το λάπτοπ σου, το κουμπώνεις σε μια οθόνη και δουλεύεις. Όλες οι ομάδες ακόμα και ανά function πολλές φορές είναι distributed, δηλαδή έχουμε software engineers στην Ελλάδα και ο head of software engineering είναι στον Καναδά. Οπότε, πάντα έπρεπε να επικοινωνούν μέσω digital μέσων. Δεν υπήρχε αυτό το «Πάμε στο meeting room να συζητήσουμε». Ήταν «Έλα να κάνουμε ένα Google handout να συζητήσουμε».
Παναγιώτης
Πώς φαντάζεσαι την εταιρεία σε πέντε χρόνια; Ποιο είναι το όραμά σου;
Χάρης
Αυτό που θέλω να καταφέρω είναι ουσιαστικά να κάνω redefine τελείως το cyber security training. Θέλω να δώσω πάρα πολύ focus στο hacking mindset που τείνει να φεύγει σιγά-σιγά. Και θέλω να φτάσει το brand να είναι αναγνωρίσιμο, όχι μόνο μεταξύ cyber security professionals, αλλά στον εταιρικό κόσμο σαν σύνολο, στο HR. Να μπορεί ένα παιδί που έχει ένα certificate από το Hack the Box, να το δείξει σε έναν recruiter και να του πει «Φίλε, έλα». Αυτός είναι ο στόχος. Είναι διπλός στόχος, έχω κι άλλο ένα κομμάτι που είναι πιο πολύ προσωπικό vision. Θέλω να εντάξω κάπως το hacking στην κατηγορία των E-sports. Αυτό το competitive, δηλαδή, κομμάτι έχει potential. Δεν το ξέρει πολύς κόσμος. Είναι λογικό.
Παναγιώτης
Μια ερώτηση που σίγουρα πρέπει να σου έχουν κάνει πολλοί και έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό είναι
Χάρης
Συνεχώς αλλάζει και το job description σου και τα ambitions σου και το τι οφείλεις να κάνεις για να εξελιχθεί κι άλλο η εταιρεία, διότι αυτά που έκανες πέρσι δεν δουλεύουν φέτος. Αν σκεφτείς, δηλαδή, και όταν ήμασταν τρία άτομα, εγώ ήμουν ο CEO στην εταιρεία των τριών ατόμων. Τι έκανα; Έγραφα κώδικα. Ο James κι αυτός έγραφε κώδικα και ο Άρης που είναι commercial director έστελνε προσφορές. Όπως καταλαβαίνεις, αν κάναμε το ίδιο πράγμα και σήμερα, δεν θα είχαμε πάει και πολύ μακριά.
Παναγιώτης
Ο δικός σου ο ρόλος μέσα σε αυτό το growth έχει αλλάξει; Γράφεις ακόμα κώδικα κατ’ αρχάς;
Χάρης
Αποφάσισα από φέτος να σταματήσω να γράφω κώδικα. Είναι το resolution που λέμε για τον χρόνο, γιατί δεν κάνει scale αυτό το πράγμα, φυσικά. Περνάω πάρα πολύ χρόνο γενικά με τον κόσμο, με το product. Πολύ product oriented, δηλαδή τι features θα είχε νόημα να βάλουμε, τι impact θα είχε το καθετί που κάνουμε. Οπότε, εντάξει σίγουρα γράφω κώδικα. Οι υποχρεώσεις μου είναι πολύ περισσότερες πλέον, ακόμα κι αν σκεφτείς από άποψη επενδυτών, ότι κάποτε δεν είχες να μιλάς με κανέναν, μετά είχες να μιλάς με έναν, τώρα έχεις να μιλάς με τέσσερις.
Παναγιώτης
Πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι μπροστά σε μία ανάπτυξη μεγαλύτερη; Πιστεύεις ότι το remote work, οι digital nomads, οι επενδύσεις που γίνονται στον χώρο τώρα τελευταία, τα κατορθώματα όπως βλέπουμε, ακούμε series A και series B rounds πλέον και εσείς μέσα σε αυτά που είναι σε νούμερα που είναι πρωτόγνωρα για την Ελλάδα και δείχνουν ένα momentum. Βλέπεις εσύ αυτό το momentum για τη χώρα;
Χάρης
Σίγουρα, φαίνεται ότι γίνεται δουλειά. Τώρα έγιναν και κάποια νέα initiatives, νομίζω ένας κατάλογος με τις startup, με κάποια additional incentives που είναι κρατικό. Έχουμε funds που είναι ώριμα πια, μικρά για τα international δεδομένα, αλλά ώριμα. H Marathon, ας πούμε, ξεκίνησε τώρα το δεύτερο fund της.
Παναγιώτης
Σωστά.
Χάρης
Ωριμάζει όλη η κοινότητα. Σίγουρα έχει πολύ δρόμο για να γίνει αρκετά mature, αλλά υπάρχει τεράστιο potential, γιατί υπάρχουν πολύ δυνατά μυαλά στην Ελλάδα. Τα περισσότερα φεύγουνε βέβαια έξω. Αυτά που μένουνε μπορούν να κάνουν θαύματα. Και όσο αρχίζει και αναπτύσσεται αυτό πιστεύω και βλέπουμε όλοι ότι μπορείς να κάνεις πράγματα εδώ στη χώρα σου, δεν θα θες να φύγεις έξω.
Παναγιώτης
Στο τέλος κάθε συζήτησης ρωτάμε τους καλεσμένους μας τι είναι αυτό που πιστεύουν ότι κάνει έναν επιχειρηματία Οutlier. Έχεις κάποια tips;
Χάρης
Κοίταξε, δεν μπορώ να πω ποια είναι η συνταγή, γιατί δεν έχω αρκετά παραδείγματα. Ξέρω από εμένα. Ο κυριότερος λόγος που τα καταφέραμε μέχρι εδώ είναι ότι δεν είχαμε στόχο ποτέ το χρήμα. Είχαμε στόχο να κάνουμε κάτι που είναι ωραίο, challenging. Το χρήμα ουσιαστικά ήρθε σαν by-product. Ήταν τελείως ξεχωριστό. Θεωρώ ότι αυτό βοήθησε πάρα πολύ. Σίγουρα, πρέπει αυτό που κάνεις να το αγαπάς. Δεν χρειάζεται να το αγαπάς από πριν, γιατί πολλοί λένε «Κάνε αυτό που γουστάρεις και θα πας μπροστά». Μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι και άμα το κάνεις καλά, στην πορεία θα αρχίσεις να το γουστάρεις κιόλας. Οπότε, απλά πρέπει να βάζεις μεράκι σε αυτό που κάνεις και να φροντίζεις να μεταδίδεις αυτό το mindset σε όλα τα παιδιά που δουλεύουν μαζί σου. Δηλαδή, να το νιώθουν όλοι σαν να είναι δικό τους, να το αγαπάνε. Αν το καταφέρεις αυτό, μετά αυτό πάει λίγο μόνο του και προσπαθείς να κάνεις catch up όπως πριν.
Παναγιώτης
Χάρη, σε ευχαριστούμε πολύ.
Χάρης
Ευχαριστώ κι εγώ.
Παναγιώτης
Ακούσατε τον Χάρη Πυλαρινό, ιδρυτή και CEO της Hack the Box. Ευχαριστούμε πού ήσασταν μαζί μας σε αυτό το επεισόδιο του Outliers. Η παραγωγή έγινε από το The Greek Podcast Project. Για να μη χάσετε κανένα επεισόδιο της σειράς, κάντε εγγραφή, subscribe μέσα από το site μας στο outliers.gr ή σε όποια άλλη πλατφόρμα ακούτε τα podcasts σας για να σας έρχονται αυτόματα κάθε εβδομάδα. Εγώ είμαι ο Παναγιώτης Καραμπίνης. Τα λέμε στο επόμενο επεισόδιο.

MoneyReview Writing

Does the word hacker bring to mind a “dark” guy who is sitting in front of a computer trying to do damage to third parties? Forget it. “A hacker is merely someone who exploits a system and transforms it so that it performs something it is not designed to,” Mr. Haris Pylarinos explains, the founder of Hack the Box, a Greek venture that evolved into the largest hacker community worldwide with half a million users.

Read more